Theorieën van arbeidsverhoudingen en de structuur van sociaal overleg

Theorieën van arbeidsverhoudingen en de structuur van sociaal overleg

Abstract

Na een inleiding over de relevatie van een dieper begrip over het domein arbeidsverhoudingen gaan we in deze les in op de voornaamste intellectuele tradities en theoretische benaderingen die het domein van arbeidsverhoudingen (‘employment relations’) vormgeven. In bijzonder kijken we naar het marktperspectief, het unitair perspectief, het pluralistisch perspectief, en het kritisch perspectief. We kijken hoe we deze tradities zichtbaar zijn in onderzoek, publiek debat en opleidingen, en hoe deze theorieën en onderliggende tradities gedurig in verandering zijn o.i.v. maatschappelijke veranderingen. Vervolgens maken we de brug naar de concrete vormgeving van collectieve arbeidsverhoudingen in het Belgisch systeem van sociaal overleg. Hierbij bespreken we de na-oorlogse basisfilosofie, de verschillende niveaus, en de voornaamste actoren.

Date
Event
Les Arbeidsverhoudingen en sociale dialoog (UGent - M.Sc Psychology)
Location
Ghent, Belgium
Avatar
Maarten Hermans
Senior research associate