Le Grand-Hornu, Image credit: Commune de Boussu

VVS Daguitstap 'De Borinage door de ogen van Foucault'

Le Grand Hornu, Le Levant de Flénu, en Bois-du-Luc: de Borinage als vroege site van arbeidsdisciplinering

Le Grand-Hornu, Image credit: Commune de Boussu

VVS Daguitstap 'De Borinage door de ogen van Foucault'

Le Grand Hornu, Le Levant de Flénu, en Bois-du-Luc: de Borinage als vroege site van arbeidsdisciplinering

Op zaterdag 1 oktober 2016 organiseert de Vereniging voor Sociologie (VVS) een gegidste daguitstap naar de Borinage en Le Centre, met als thema “De Borinage door de ogen van Foucault“.

Met een sociologische bril op verkennen we deze sites als knooppunten van sociale geschiedenis, industrieel-architecturaal erfgoed, en de ontwikkeling van de arbeidersbeweging.

We worden gegidst door Willy Van Poucke en Paul Berckmans, beiden sociologen met sterke passie voor de streek. Willy kan als scenarist en schrijver van o.a. reisverslagen ongemeen boeiend over de streek vertellen, en Paul bestudeerde decennialang innovaties in arbeid vandaag en in het verleden – het eerste als werk, het tweede als liefde.

We vertrekken met een busje in Leuven, en komen daar terug aan.

Programma

08:30 Vertrek bus in Leuven
09:30 - 11:30 Aankomst en rondleiding door Le Grand Hornu
11:30 – 12:00 Projectie van “Misère au Borinage” (1933, Henri Storck & Joris Ivens), of lopende tentoonstelling Musée des Arts Contemporains (MAC)
12:00 – 13:00 Lunch in Bistro
12:00 – 15:30 Busrit naar Le Levant de Flénu en rondleiding op site
15:30 – 17:15 Bus naar Bois-du-Luc en wandeling door de wijk
17:15 – 18.15 Bus terug en aankomst in Brussel

Inschrijven

  • Deadline inschrijven is zondag 04 september 2016.
  • Inschrijven door het aantal deelnemers te mailen naar info@sociologie.be, en 35 euro (30 euro voor leden) te storten op rekeningnummer IBAN BE23 9796 2498 9391, met vermelding ‘Daguitstap naam’.
  • Bij onvoldoende inschrijvingen (met storting) op 5 september wordt de activiteit geannuleerd. Deelnemers krijgen hiervan binnen de week bericht, en hun inschrijvingsgeld teruggestort.

Gidsen

Paul Berckmans studeerde in 1973 af als socioloog aan de KU Leuven, werkte als onderzoeker aan het Hoger Instituut voor Arbeid en de Universiteit Antwerpen, en ging recent op pensioen als directeur van de Stichting Innovatie en Arbeid van de SERV. Al die tijd bestudeerde hij innovaties in arbeid vandaag en in het verleden – het eerste als werk, het tweede als liefde. Zijn onderzoek bracht hem in de jaren ’80 in de Borinage, en leidde tot een decennialange passie voor de streek als een bakermat van de industrialisatie. Dit jaar verscheen een neerslag van zijn passie in boekvorm, getiteld “*Le Borinage 1781 à 2014. Naissance et développement de la culture et du paysage industriel dans le plus ancien bassin houiller du continent européen*”.

Willy Van Poucke is een Vlaams scenarist en schrijver. Hij stond mee aan de wieg van de populaire comedyreeks F.C. De Kampioenen, waarvoor hij de eerste twee afleveringen schreef. Naast scenario’s schreef hij ook enkele romans en reisverslagen. Zijn debuutroman Het scheermes van Ockham (1986) is het Vlaamse “Onder professoren” en speelt zich zowaar af in een al-dan-niet fictief departement sociologie. Niet toevallig natuurlijk want Van Poucke is van opleiding socioloog en was in het begin van zijn opleiding wetenschappelijk medewerken aan een Belgische universiteit. Hij publiceerde ook de reisverslagen waarvan Langs bergen van werk (2008). In dat bekroonde boek brengt hij verslag van zijn wandeling langs Belgische terrils. Hij kent het heden en het verleden van de Borinage als geen ander, en weet daarover ongemeen boeiend te vertellen.

Organisatie en contact

Maarten Hermans (contact), Geert Van Hootegem, en Chris Sels.

Avatar
Maarten Hermans
Senior research associate